Våbenhvile i Syrien fra den 27. februar?

Billedresultat for obama - putin

”Præsidenterne for USA og den russiske føderation – Barack Obama og Vladimir Putin – er nået frem til en aftale om ophør af alle fjendtligheder i Syrien. Aftalen vil træde i kraft ved midnat den 27. februar”, skrev TASS den 23. februar.

Baggrunden for artiklen var en erklæring, Putin var kommet med i en meddelelse, der var placeret på en hjemmeside i Kreml:

”Kære venner,

Jeg har netop holdt en telefonsamtale med præsidenten for De Forenede Stater, Barack Obama”, skrev Putin blandt andet. Og han fortsatte:

”Konversationen kom i gang på russisk initiativ, men interessen for en dialog var uden tvivl gensidig.

Vi er kommet frem til en fælles forståelse for en våbenhvile i Syrien. Forud for denne drøftelse lå det intensive arbejde fra russiske og amerikanske eksperter. Vi har været i stand til at trække på tidligere erfaringer, sådan som vores fælles anstrengelser for at fjerne kemiske våben fra Syrien.

Tidligere har vores forhandlere haft et antal lukkede konsultationer. Som et resultat er vi nu i stand til at nå frem til en konkret beslutning. Vi er enige om, at en våbenhvile skal finde sted fra midnat den 27. februar – Damaskus tid.

Kravene er følgende:

Indtil middag den 26. februar 2016 må alle krigende parter i Syrien enten ved at henvende sig til os eller til vores amerikanske partner meddele deres beslutning om at standse krigen. Russisk og amerikansk personale skal sammen udarbejde et kort over, hvor sådanne grupper findes.

Den syrisk-arabiske hær, den russiske føderation såvel som den amerikansk-ledede koalition vil ikke udføre militære mod disse oppositionsgrupper. Til gengæld forventes det, at disse oppositionsgrupper vil standse al militær aktivitet mod den syrisk arabiske hær og alle, som støtter den.

Hvad angår ISIL, Jabhat al-Nusra og andre terroristiske organisationer er de (som bekræftet af FN’s Sikkerhedsråd) udelukket fra aftalen. Militære operationer mod terroristerne vil fortsætte.

Det er nødvendigt, at USA og Rusland danner en mekanisme, der kan realisere denne våbenhvile og sikre, at den militære aktivitet fra den syriske regering såvel som dens opponenter ophører. Vi vil danne en ”hotline”- og arbejdsgruppe, der kræves for at udveksle informationer imellem de to parter. Rusland vil fortsat arbejde tæt sammen med Damaskus, med Syriens legale præsident. Vi regner med, at De Forenede Stater vil gøre det samme med de grupper, det støtter.

Jeg er sikker på, at vores samarbejde med USA kan betyde radikale forandringer i Syrien. Endelig har vi en chance for at standse blodbadet og torturen. Alle ruter for levering af humanitær hjælp til det syriske folk må åbnes op.

Meget vigtigt har vi nu lanceret en langsigtet og politisk konsultationsproces for pan-syriske drøftelser i Geneve under opsigt af De Forenede Nationer. Nylige begivenheder, som viser ensidige aktioner, der udføres uden FN-mandat, og som geares til kortsigtede politiske mål, har ført til tragiske resultater – Somalia, Irak, Libyen og Yemen.

Det er på denne baggrund, vi nærmer os den nuværende situation. Russisk-amerikanske forhandlinger for at koordinere anstrengelserne fra alle parter har potentiale til at blive en ledende international præcedens. Denne våbenhvile er baseret på principperne i international lov og på retningslinjerne for De Forenede Nationer. Den afspejler det internationale samfunds anstrengelser i kampen mod terrorismen.

Jeg håber, at den syriske regering, vore partnere i regionen og andre steder vil give denne aktionsplan deres støtte.”

Vladimir Putin.

Putins kontor offentliggjorde også denne video med engelske tekster:

 

 

Del artiklen: Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>