Stormagter enige om våbenhvile i Syrien

Repræsentanter for 17 lande og organisationer er for tiden samlet til sikkerhedskonference i München. Den 12. februar skrev DR’s tekst tv:

”Parter enige om syrisk våbenhvile

Stormagter er på et møde i München enedes om at iværksætte våbenhvile mellem regeringshær og oprørsgrupper i Syrien inden for en uge, oplyser USA på et pressemøde.”

Hvad ligger der så bag ved det?

For at forstå det mere klart, kan vi henholde os til, hvad DR’s tekst tv skrev den 11. februar under overskriften:

”Rusland klar med våbenhvile-udkast

Rusland har præsenteret et forslag til våbenhvileaftale i Syrien.

Det er sket på et forhandlingsmøde i München mellem den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega John Kerry.

Den russisk foreslåede våbenhvile skal træde i kraft fra den 1. marts, men det er USA imod, da man mener, at russerne og det syriske regime vil bruge de tre uger på at knuse oprørerne.

I stedet foreslår Kerry, at våbenhvilen skal træde i kraft med det samme”.

Fortsatte russiske bombardementer

Svensk tekst-tv har også kommenteret forhandlingerne. Man skrev bl.a.:

”Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov vi have våbenhvileforhandlinger, men siger, at russiske fly vil fortsætte deres bombardementer af Islamisk Stat. Han ønsker et øget samarbejde mellem den amerikansk-ledede koalition og det russiske militær i ønsket om at besejre ”den fælles fjende”, IS.

”Vores styrker vil fortsætte med at bekæmpe den slags organisationer”, sagde Lavrov.

Nedenfor bringer vi den fælles pressekonference mellem Lavrov, Kerry og FN’s udsending til Syrien, Staffan de Mistura:

 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, U.S. Secretary of State John Kerry and UN Special Envoy for Syria, Staffan de Mistura (L-R) arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, February 12, 2016. © Michael Dalder

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, U.S. Secretary of State John Kerry and UN Special Envoy for Syria, Staffan de Mistura (L-R) arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, February 12, 2016,

Men selvom det ser idyllisk ud på overfladen, kan realiteterne godt være anderledes. USA eller dele af det amerikanske etablissement fortsætter angrebene på Syrien.

Almindeligvis er det sådan i USA, at udenrigsministeriet væsentligt tager sig af forholdet mellem stater, mens det er Pentagon, der står for spørgsmålene om militær indsats.

Den 12. februar fortalte Al Masdar News med AFP som kilde, at

Rusland beskylder USA for at bombe Aleppo

”Lige før kl. 14 i Moskva-tid fløj to af USA’s Air Force A-10 ind i syrisk luftrum fra tyrkisk territorium,” sagde talsmanden (for det russiske forsvarsministerium) Igor Konashenkov i en erklæring.

Efter at have nået Aleppo af den mest direkte rute ”begyndte de to flyvemaskiner at udføre luftangreb mod mål i byen”, erklærede Konashenkov.

Ruslands forsvarsministerium sagde torsdag, at dets luftstyrker havde ramt 1.888 ”terroristiske mål i otte regioner inkluderet Aleppo, Latakia, Hama og Homs provinserne i de sidste uger. Men forsvarsministeriets talsmand insisterede på, at det nærmeste bombemål om onsdagen var mere end 12 kilometer uden for byen.

Ministeriet benægtede på det kraftigste beskyldningerne om, at civile havde været målene for angrebene. Det sagde, ”at de russiske og syriske luftangreb aldrig var rettet mod civile”.

Måske er det USA selv, der rammer de civile for bagefter at give Rusland og den syriske regering skylden.

 

Del artiklen: Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>