Category Archives: Europa

Klaus Rifbjerg – den store digter og fredsforkæmper

”Rifbjerg døde den 4. april 2015. Han kom til at spille en betydelig rolle i dansk kultur og litteratur i næsten 6 årtier. Hertil kom en væsentlig indsats i fredsbevægelsen, herunder mod Danmarks rolle som krigsførende nation i de senere år” skriver Frank Johannesen, Anledningen til Franks artikel er, at der indtil lørdag er en stor udstilling på Diamanten. Frank mener dog, der er for lidt om Rifbjergs arbejde for freden, som Frank til gengæld kan tale med om:

Kosovo police arrest dozens of opposition members in crackdown

Massedemonstrationer prægede Kosovas hovedstad Prishtina den 28. november. Demonstrationerne var blandt andet arrangeret af partiet for Kosovas Selvbestemmelse, Vetevendosje. Politiet var især ude efter den kendte leder af Vetevendosje Albin Kurti som blev arresteret anklaget for ulovlig våbenbesiddelse. Læs BBC’s reportage her:

Dansk astronaut er til eksamen i Rusland for at flyve til ISS

Den 30. august skrev det dansksprogede Sputnik bl.a.: “Danmarks første astronaut Andreas Mogensen fra den Europæiske Rumorganisation gik torsdag i gang med at aflægge prøver før flyvningen. Det sker i centret for kosmonautuddannelse i Stjernebyen uden for Moskva. Han er sat på det nye hold, der skal op til den internationale rumstation ISS.” At træningen finder sted i Rusland, er ikke nogen tilfældighed:

Fra Danmark til Krim

Blandt rariteterne kan vi nævne, at prins Dimitry, det ældste medlem af den russiske zarfamilie, planlægger at forlade Danmark for at slå sig ned på Krim for bestandigt. ”Jeg ville gøre det med største fornøjelse”, sagde prinsen til Tass den 25. august. ”Men selvfølgelig skal jeg spørge min kone først…

84 % af ukrainerne ser helst Putin lede landet

Et patriotisk ukrainsk tidsskrift – “Week.ua”(“Неделя.ua“) – fik for nylig den ide at spørge sine læsere om, hvem de helst så i spidsen for Ukraine. 41.664 personer svarede. Af dem ville 34.905 (eller 84 %) have stemt på Putin. På andenpladsen kom den hviderussiske præsident med 5 % af stemmerne:

Will Syriza’s Capitulation Provide Support to the Greek Neo-Nazi Movement Golden Dawn?

Faren for, at nynazisterne i Gyldent Daggry (GD) skal blive styrket af Syrizas kapitulation er overhængende, mener Nick Apoifis. Halvdelen af det græske politi stemte på GD valget i 2012, og politiledelsen har beordret politiet til at gøre tilværelsen ubærlig for flygtninge. Samtidigt forsøger GD at gøre sig populært ved at foranstalte uddeling af mad til de fattige:

Afspændingen i Østeuropa

08/7, 2015 ”USA skal ikke afvise samvirke med Rusland og dets præsident Vladimir Putin. Det mener USA’s tidligere udenrigsminister, Hillary Clinton”, skrev Sputnik den 6. juli og forsatte: ”USA bør efter hendes mening optræde ”betydeligt mere fornuft i forholdet til Rusland”. Putin er ikke nogen

Folkeafstemningen i Grækenland

en i Grækenland
FRA INTERSOL: Var folkeafstemningen i Grækenland blot et mediestunt: “Jeg er klar over, at det mandat, I har givet mig” sagde Tsipras efter valget, “ikke indebærer noget brud med Europa”. Den amerikanske kommentator, Stephen Lendman, udtrykte det på den måde: ”Siden han blev græsk premierminister i januar, har Tsipras bevist, at han er ligesom de andre. Han lover én ting, men gør noget andet:

70 året for sejren over nazismen

01/6, 2015 Den 9. maj fejrede man i hele Rusland 70 årsdagen for sejren over nazismen under Anden Verdenskrig. Mens ledere fra de vestlige lande stort set blev væk, så benyttede Rusland dagene omkring sejrsfesten til at samle sine allierede. De to lande, som mistede

Grækenland – den nye græske regerings forhold til NATO

Den nye græske regerings tillid til NATO synes urokkelig. Forsvarsministeren erklærer, at alle baser i Grækenland kan benyttes i ”NATO’ kamp mod terror i Mellemøsten”. Da Grækenland har det russiske missilforsvarssystem, S-300, som russerne vil sælge til Iran, holder det israelske og det græske luftvåben fælles øvelser for at lære, hvordan man kan ramme det. Regeringens tillid til EU er også urokkelig. Den fortsætter med nedskæringerne.

Today’s Victory Day celebrations in Moscow mark a turning point in Russian history

Først nægtede Angela Merkel at deltage i fejringen af sejren over nazismen i Moskva. På andendagen tog hun alligevel til Moskva for at ”skælde Putin ud”, som mange danske medier udlagde det. Danmark, der trasker i hælene på USA, var lige som USA også fraværende. Selv om denne rapport kan lyde for chauvinistisk, så fortæller den alligevel noget centralt om de ændringer, der er på vej:

Var det mon Rambo, der reddede Europa fra nazismen?

Den vestlige propaganda er stærk. På trods af at Vestens invasionen af Normandiet først fandt sted den 6. juni 1944 og formentlig også havde til hensigt at blokere for Den Røde Hærs fremgang i hele Europa, så mener det store flertal af befolkningen i Europa, at det først og fremmest var amerikanerne, der reddede Europa fra nazismen.